Tuoksut ja ainesosat

Luettelo luonnollisista ainesosista ja niiden hyödyistä

Luonnollisilla ainesosilla on monia hyviä puolia ja vaikutuksia, joita emme aina tule edes ajatelleeksi. Ja siksipä niitä käytetään usein kosmetiikassa ja ihonhoidossa. Tämä lista käy läpi käyttämiämme luonnon ainesosia, ja niiden hyötyjä.

Manteli

Monet tietävät, että mantelit ovat meille hyväksi - ne ovat täynnä hyviä rasvoja ja sisältävät myös esimerkiksi kalsiumia ja E-vitamiinia. Mutta myös mantelipuun kukalla on voimakkaita antioksidanttisia ja kosteuttavia vaikutuksia. Näillä kukilla on myös ihanan makea tuoksu. 

Aloe Vera

Jo Egyptin Kleopatra ja Nefertiti ajattelivat aloe veran olevan nuoruuden lähde, ja käyttivät sitä suojaamaan ihoaan auringolta. Tästä on yli 3000 vuotta, ja jo silloin tiedettiin kuinka hyödyllinen tämä myös lääkealoena tunnettu mehikasvi on. Nykyään tiedämme tietenkin enemmän aloe verasta ja sen vaikutuksista, kuten sen ihoa kosteuttavat ja antibakteeriset ominaisuudet, jonka takia sitä käytetäänkin usein kosmetiikassa. 

Avocado

Avokadon rikas tekstuuri on herkullista melkein missä vaan, ja sen tiedetään yleisesti olevan hyväksi meille. Mutta sillä on myös positiivisia vaikutuksia iholle! Avokado tulee alunperin Keski-Amerikasta, ja sitä käytettiin asteekki-kulttuurissa herkkuna ja jopa afrodisiakkina. Nykyään ruuan lisäksi avokadoa ja sen öljyä käytetään myös ihonhoidossa, sekä esimkerkiksi suihkusaippuoissa, shampoissa ja saippuoissa. Avokado-öljy on antioksidanttista ja tulehduksia lievittävää, ja voi auttaa pitämään ihon sileänä, ravittuna ja elastisena.  

Basilika

Pesto on aivan loistavaa, erityisesti pastassa, vaikka basilika ei edes alunperin ole Italiasta. Basilika todennäiköisesti tulee alunperin Intiasta, mutta sitä käytettiin myös Kiinassa. On myös löydöksiä, jotka tukevat ajatusta että basilikaa käytettiin muinaisessa Egyptissä osana palsamointia ja säilöntää. Basilika on enemmän kuin vain mauste! Sillä on monia hyötyjä iholle, ja se sisältää antioksidantteja sekä myös tulehdista lievittäviä aineita. 

Bergamotti

Bergamotti on alunperin italiasta tuleva sitrushedelmä, jolla on voimakas, aromaattinen tuoksu. Siitä valmistettua bergamotti öljyä käytettään myös paljon tuoksuteollisuudessa, ja sen kuorta käytetään maustamaan myös erimerkiksi Earl Gray -teetä. Sillä on antibakteerisia ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, minkä takia se on erittäin hyvä osa ihonhoidon kosmetiikkaa.

Kameliaöljy

Saksalainen kasvitieteilijä Englebert Kaempfer kutsui kameliaa 'Japanin ruusuksi', ja voimme hyvin ymmärtää miksi. Kameliaa kasvatettiin Kiinan ja Japanin puutarhoissa kauan ennen kuin sitä tavattiin Euroopassa. Kamelia on näyttävä kukkakasvi, ja ei ole ihme että sille on 900 eri nimeä Japaniksi. Kameliaöljyä saadaan kamelian siemenistä, ja sitä on käytetty vuosien ajan ihonhoidossa sen kosteuttavien ja antioksidanttisten ominaisuuksien takia, jotka tukevat ihon hyvinvointia. 

Sitrukset

Olipa kyse sitten sitruunoista, mandariinista tai appelsiinista, sitrushedelmillä on erottuva, raikas tuoksu. Ne ovat myös täynnä vitamiineja ja kasviyhdisteitä, ja tarjoavat antioksidanttisia ja tulehdusta lieventäviä ominaisuuksia. 

Savi

Savea on käytetty ruukkujen, astioiden ja veistosten tekoon läpi aikojen, mutta sitä on myös käytetty osana luonnollista ihonhoitoa. Saippuaan sekoitettuna savella on monia hyötyjä - se imee itseensä epäpuhtauksia ihosta, puhdistaa ihohuokosia ja poistaa ylimääräistä öljyä iholta ilman, että se kuivattaa ihon.

Kaakao

Kaakao on niin paljon enemmän kuin osa suklaata. Sitä on käytetty lääkkeenä noin 3000 vuotta, ja sillä on monia hyötyjä myös ihonhoidossa tai osana saippuaa ja suihkusaippuaa. Kookosvoi on täynnä rasvahappoja, joten sitä käytetään usein kosteuttamaan ja ravitsemaan ihoa, jolloin se myös parantaa ihon elastisuutta.

Kookos

Kookos muistuttaa kesästä ja rantahiekasta, mutta sillä on muitakin puolia kuin sen herkkulinen maku. Kookosöljyä tehdään perinteisesti raa'asta kookoksesta, tai sen kuivatuista siemenistä. Kun kookosta käytetään ihonhoidossa, sillä on tulehdusta lieventäviä ja kosteuttavia ominaisuuksia, sekä tietenkin kookoksen herkullinen tuoksu. 

Mustaherukka

Loppukesän herkku, mustaherukka, on oikea vitamiinipommi. Mustaherukka tulee alunperin Euroopasta ja Aasiasta, ja se onkin tuttu kasvi monessa Suomalaisessa puutarhassa. Aikoinaan myös sen lehtiä, kaarnaa ja juuria käytettiin parantamaan erilaisia vaivoja. Mustaherukat ovat herkullisia makupaloja täynnä C-vitamiinia ja orgaanisia happoja, ja niillä on myös tulehduksia lieventäviä ominaisuuksia. 

Eteeriset öljyt

Käytitpä eteerisiä öljyjä rentoutumiseen, tuoksuna kylpyvedessä tai vaikka osana hierontaa, niillä on monia eri käyttötarkoituksia. Eteerisiä öljyjä muodostetaan kasvien uutteista ja muista luonnollisista läheistä, uutamalla niiden aidoimman tuoksun öljyyn. Niitä löytyy monilla tuoksuilla. Ihonhoidossa käytetään usein eteerisiä öljyjä, kuten laventelia, bergamottia, santelipuuta, ruusua, ylang ylang -kukkaa, jasmiinia, sitruunaa ja monia muita. Eteerisillä öljyillä on myös tulehduksia lieventäviä, rauhoittavia tai piristäviä ominaisuuksia. Eteerisillä öljyillä voi myös parantaa unta. 

Hunaja

Kesällä pörräävät mehiläiset ovat tärkeä osa kasvien pölytystä ja ne valmistavat myös ihanaa, kultaisen keltaista hunajaa, jota on käytetty läpi historian ruokana sekä osana terveydenhoitoa. Hunajaa käytetään usein ruoanlaitossa ja esimerkiksi teessä, mutta sillä on myös useita terveyshyötyjä. Ihonhoidossa hunajaa käytetään sen antioksidanttisten, tulehdusta lieventävien ja antibakteeristen vaikutusten takia. 

Jasmiini

Jasmiinilla on erittäin erottuva tuoksu, joka ihastuttaa aisteja. Sen tuoksu on niin ikoninen, että jasmiinia käytetään symbolina monissa kulttuureissa. Sen ihastuttavan tuoksun takia, jasmiini onkin tuoksuna monissa neste- ja suihkusaippuoissa, mutta jasmiinilla on myös muita hyötyjä. Jasmiini öljyllä on antiseptisiä ja tulehdusta lieventäviä ominaisuuksia, ja näistä onkin hyötyä ihonhoidossa. 

Laventeli

Laventelin hentoisilla, pienillä ja violeteillä kukilla on voimakas, helposti tunnistettava tuoksu. Laventeli öljyä käytettiin jo muinaisessa Egyptissä, ja sillä on monia eri hyötyjä. Laventelin tuoksu auttaa rentoutumaan sekä parantaa unta, ja laventeli öljy voi myös tappaa tiettyjä bakteereja iholta sekä tehota ihon sieniä vastaan. Laventeli on voimakas antioksidantti, ja voi auttaa haavoja parantumaan. Laventeli on yleinen ainesosa neste- ja suihkusaippuoissa sen tuoksun ja muiden hyvien ominaisuuksien takia. 

Lime

Limeä käytetään paljon ruuanlaitossa, mutta se on myös niin paljon muuta. Arabialaiset kauppiaat toivat limen ja sitruunan aikoinaan Intiasta Etelä-Välimerelle ja Afrikkaan joskus 1000-luvulla. Limet ovat ravintoaineiden tehopakkaus, ja ovat täynnä C-vitamiinia, antioksidantteja ja muita ravinteita. Niillä on myös muita positiivia vaikutuksia, ja ne mahdollisesti parantavat immuniteettiä ja ihon terveyttä antioksidanttiensa avulla. 

Makadamia-pähkinä

Makadamia-pähkinän mieto, hemmotteleva maku ja kermainen tekstuuri ovat mieltä hyveleviä. Se on rakastettavaa kaikissa muodoissa, ja sillä on myös muita hyötyjä kuin ravintoaineet ja hyvät rasvat ruokavaliossa. Makadamia-öljy on täynnä rasvahappoja ja potassiumia, ja sen sisältämän palmitoleiinihapon ajatellaan siloittavan ihoa. Makadamia-öljy sisältää myös paljon antioksidantteja, jotka palauttavat ihoasi ulkoisten epäpuhtauksien rasitukselta.

Magnesiumi

Kehomme ovat mielettömiä rakennelmia, ja magnesiumin uskotaan näyttelevän tärkeää roolia kehomme ja aivojemme terveydessä. Se on neljänneksi yleisin mineraali kehossamme, ja sitä löytyy myös kaikkialta luonnosta. Magnesiumista on hyötyä myös iholle, unelle ja se auttaa stressiä vastaan, minkä takia sitä käytetään tietyissä saippuoissa. Jos kärsit magnesiumin puutoksesta, ihosi saattaa menettää elastisuuttaan ja olla kuivempi. 

Mango

Mango tunnetaa "hedelmien kuninkaana", ja olemme kieltämättä samaa mieltä. Sen mehukas, makea hedelmäliha on oikea herkkupala, ja sitä on kasvatettu yli 4000 vuoden ajan. On olemassa tutkimuksia, jotka löysivät yhteyden mangon ja sen ravintoaineiden nauttimisesta ja parantuneesta immuniteetista, ruoansulatusjärjestelmästä, ja näöstä. Mango on myös täynnä antioksidantteja, jotka suojaavat solujasi kehon vapailta radikaaleilta. Sen korkea C-vitamiinipitoisuus auttaa pitämään hiukset ja ihon terveinä, sillä C-vitamiini on tärkeä osa kollageenin muodostamista. Tämä lienee yksi syy siihen, miksi mangoa käytetään usein myös ihonhoidon tuotteissa, kuten suihkusaippuoissa ja shampoissa. 

Minttu

Mintusta on moneen, ja sen viilentävä, rauhoittava sensaatio on meille kaikille tuttu. Mutta minttu on muutakin kuin raikas yrtti, ja siksi sitä käytetään usein ihonhoidossa, kuten suihkusaippuassa ja ihorasvoissa. Minttu sisältää ainesosan, joka rauhoittaa ihoa ja sen A-vitamiini vahvistaa ihoa ja vähentää öljyisyyttä. 

Oliivi

Monet keittiön reseptit alkavat lorauksella terveellistä oliiviöljyä, mutta sillä on tärkeä paikka myös luonnollisessa ihonhoidossa, ja sitä käytetään esimerkiksi suihku- ja käsisaippuoissa. Oliiviöljy on antioksidanttista, ja sen on jopa ajateltu hidastavan ikääntymistä. Se on täynnä A-, D-, E- ja K-vitamiineja, ja on tehokas apu moniin ihon ongelmiin. Oliivia käytetään myös usein kosteuttavana ja ihoa pehmentävänä ainesosana. 

Orkkidea

Onko mitään kauniimpaa kuin majesteettinen orkidea? Sen makea tuoksu miellyttää, mutta sen öljyllä on myös käyttötarkoituksia ihonhoidossa. Se sisältää kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä, jotka ovat kaikki hyväksi ihollesi. 

Pioni

Pionilla on pitkä historia ja monta tarinaa siitä, kuinka se sai nimensä. Yksi näistä tulee Kreikan mytologiasta, tarinasta jossa ylijumala Zeus pelastaa Paeon nimisen lääkärin muuttamalla hänet kauniiksi kukaksi - Pioniksi. Pionin kukkaloistoa löytyy monissa väreissä, ja sen tuoksu on hurmaava. Pionia on myös käytetty esimerkiksi Kiinalaisessa lääketieteessä satojen vuosien ajan sen antioksidanttisten ja tulehdusta lieventävien ominaisuuksien takia. 

Granaattiomena

Granaattiomenan siemenet ovat kuin pieniä rubiineja kun ne poistetaan kuorestaan, ja se on yksi terveellisimmistä tunnetuista hedelmistä. Granaattiomenalla on monia terveysvaikutuksia ja sitä käytetään myös ihonhoidossa. Sen nauttiminen saattaa alentaa tulehduksia, ja se sisältää voimakkaita antioksidanttisia ravintoaineita. Ihonhoidossa granaattiomenaa käytetään sen mahdollisten ikääntymistä taistelevien ominaisuuksien sekä antimikrobisen vaikutuksen takia. 

Vadelma

Olipa se sitten hillona, mehuna tai suoraan puskasta, vadelma maistuu ja tuoksuu ihanalta. Vadelmat ovat täynnä ravintoaineita sekä kuitua, ja niillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia, jotka voivat auttaa vastustamaan ikääntymisen merkkejä. Vadelma myös pursuaa C-vitamiinia, joka on välttämätöntä ihon hyvinvoinnille. Uppoudu vadelman ihanaan tuoksuun käyttämällä vadelma suihku- tai nestesaippuaa!

Ruusu öljy

Ruusut ovat symbolisia, tärkeä kukkia elämässämme - niistä on jopa kirjoitettu runoja. Niiden tuoksu on ainutlaatuinen, ja sitä löytyy usein saippuoista ja pesuaineista. Mutta ruusu öljyllä saattaa olla muitakin hyviä puolia kuin vain sen hurmaava tuoksu. Ruusun eteerisellä öljyllä saattaa olla antibakteerisia ja sieniä estäviä vaikutuksia, ja se saattaa olla jopa tulehduksia lievittävää. Tämä ihastuttava öljy tunnetaan myös sen kosteuttavista ja ravitsevista ominaisuuksista. 

Merisuola

Elämä on tylsää ilman ripausta suolaa. Sen lisäksi, että suola tekee ruoasta herkullisen maittavaa, suolalla on muitakin hyödyllisiä vaikutuksia, esimerkiksi iholle. Merisuola on täynnä magnesiumia, kalsiumia, sodiumia, ja potassiumia. Merisuola auttaa ihoa säilyttämään sen luontaisen kosteuden, tasapainoittaa ihon rasvoja, sekä kuorii ihoa luonnollisen hellävaraisesti. Siksi merisuolaa käytetäänkin usein ihonhoidon tuotteissa, kuten suihkusaippuoissa ja suolasaippuassa.

Palmolive Naturals

PALMOLIVE AROMA MOMENTS

 

LUE LISÄÄ

Löydä luonnon rauha

Lue lisää

Tuoksut ja ainesosat

Lue lisää

Peseytymisrutiinit

Lue lisää

Kestävä kehitys

Lue lisää